Skip to main content


Olet ehkä kuullut titaania käytettävän kelloissa ja koruissa? Tai tiedät, että sitä käytetään lentokoneiden ja avaruusalusten valmistuksessa? Titaanilla on korkeampi lujuus-painosuhde kuin millään muulla metallilla. Siksi se on erinomainen materiaali silloin, kun halutaan minimoida paino ja maksimoida lujuus, kuten esimerkiksi lentokoneissa. Viime vuosina titaanin markkinahinnan muutos on johtanut laajempaan kiinnostukseen titaanin käyttökohteista ja sen käyttö on laajentunut muihin teollisuudenaloihin, kuten rakentamiseen ja prosessiteollisuuteen.

 

Miksi käyttää titaania painelaitteissa?

Perusmetallit, kuten ruostumaton teräs, eivät kestä kemiallista rasitusta pitkään ja niitä on huollettava säännöllisesti. Titaani on erinomainen valmistusmateriaali, koska se on kevyt, kestävä, kestää hyvin korroosiota ja eroosiota sekä sietää erinomaisesti korkeita lämpötiloja.

”Kun valitsemme titaanin käytettäväksi painelaitteissa, se kestää käytännössä koko eliniän – ja vähän pidempäänkin”, kertoo West Weldingin projektipäällikkö Panu Perasto.

Haastava, mutta äärimmäisen kestävä materiaali

Teollisuuden käyttötarkoituksissa titaania on hitsattava, muotoiltava tai koneistettava. Tämä ei kuitenkaan ole maailman helpoin tehtävä. Titaanin hitsaus vaatii erityisiä menetelmiä ja tietynlaista ympäristöä. Se vaatii myös paljon asiantuntemusta ja tietoa siitä, miten materiaali reagoi lämpöön ja paineeseen.

Lisäksi titaanin hitsauksessa ympäristön on oltava erityisen puhdas tasaisen laadun tuottamiseksi.  Myös altistuminen kaasuille, kuten hapelle ja vedylle, on minimoitava.

West Weldingillä olemme pystynyt selättämään nämä haasteet investoimalla uusimpaan hitsauslaitteisiin ja -menetelmiin. Tämän lisäksi koulutamme jatkuvasti kokenutta henkilöstöämme, jolla on vuosien kokemus hitsauksesta. Nykyään pystymme käyttämään titaania valmistus- tai päällystysmateriaalina ja siten toimittamaan äärimmäisen kestäviä tuotteita asiakkaillemme.

 

Plasma arc welding of titanium using Argon as a shielding gas.

Titaanin plasmakaarihitsaus argonia suojakaasuna käyttäen.

Plasma- ja TIP TIG – parhaat hitsausmenetelmät titaanille

Plasmakaarihitsaus on mekanisoitu hitsausmenetelmä, joka käyttää sähköenergiaa valokaaren tuottamiseen. Plasmahitsaus soveltuu suurten ja ohuiden rakenteiden hitsaukseen. Koska plasmahitsaus on mekanisoitu hitsausmenetelmä, hitsauksen laatu on erittäin korkeaa ja tasalaatuista.

Plasmakaarihitsauksessa hitsausprosessi alkaa ylimääräisten epäpuhtauksien, kuten pölyn poistamisella titaanilevyn pinnalta. Hitsauksen aikana titaanin pintaan suihkutetaan suojakaasua, argonia, joka korvaa ilman typen ja hapen. Oikeanlainen suojakaasun käyttö on olennaista halutun lopputuloksen saavuttamiseksi.

TIP TIG Welding for titanium component.

TIP TIG -hitsaus titaanikomponenteille.

TIP TIG -hitsaus puolestaan on Yksi viimeisimmistä hitsausinnovaatioista. Kun mekaaninen hitsaus ei ole mahdollista, TIP TIG -hitsaus soveltuu pienempien osien yhdistämiseen. Verrattuna tavalliseen TIG-hitsaukseen, TIP TIG -hitsaus tehostaa hitsausta ja vähentää virheiden mahdollisuutta. Lisäksi jotkut materiaalit menettävät ominaisuuksiaan, jos niihin kohdistetaan liikaa lämpöä. TIP TIG -hitsaus käyttää matalampia lämpötiloja, mikä mahdollistaa lämmön tasaisemman jakautumisen, johtaen parempaan materiaalin laadun säilymiseen.

Haluaisitteko kuulla, miten titaania voidaan käyttää teidän tulevassa projektissanne?

Ota yhteyttä projektipäällikköömme Panu Perastoon saadaksesi lisätietoja: panu.perasto@westwelding.fi